Over ons Nieuws R&D FAQ Contact Links & Docs

Boegbeelden topsectoren verheugd over eerste impuls vanuit Groeifonds voor GroenvermogenNL

Met een investering van 338 miljoen uit het Nationaal Groeifonds bouwen topsectoren Chemie, Energie en Holland High Tech samen met industriële partners en kennispartners aan de kansen van waterstof voor de energietransitie en in de groene chemie.

“Nog niet eerder is in Nederland zo’n groot innovatie- en opschalingsprogramma opgezet voor de energie- en de grondstoffentransitie”, stelt Emmo Meijer, boegbeeld van de Topsector Chemie, trots. De topsectoren zien dat de potentie van waterstof alleen kan worden waargemaakt, als juist nu deze omvangrijke investeringen en grote ambities van de grond komen. Meijer; “GroenvermogenNL biedt nu de mogelijkheid voor Nederland om tot de Europese kopgroep te behoren.”

Potentie aanboren
In het GroenvermogenNL-programma wordt groot ingezet op fundamenteel, toegepast en pre-competitief onderzoek, op innovatieve pilot- en demonstratieprojecten en geïnvesteerd in scholing en menselijk kapitaal. “GroenvermogenNL verzilvert de kansen die waterstof biedt voor Nederland om over te stappen op een duurzame industrie en samenleving”.
De partners van GroenvermogenNL zien de huidige investering als een hele belangrijke eerste stap om mee te bouwen aan een duurzaam energiesysteem, groene grondstoffen en de mondiale waterstofketen. “Uiteindelijk moeten we ons ook in Nederland committeren aan de opschaling van waterstof en bijbehorende grootschalige investeringen”, licht Manon Jansen, boegbeeld van de Topsector Energie, toe. Dat vraagt naast investeringen met geld ook om cross-sectorale samenwerking en een integrale aanpak. Manon: “Daarom ben ik zo enthousiast dat drie topsectoren elkaar hebben gevonden. Samen met onze partners gaan we door te innoveren en op te schalen de kansen van waterstof en groene chemie voor de Nederlandse economie en de energie- en grondstoffentransitie waarmaken.”

Goed voor klimaat én economie
Naast de doelen van de energie- en grondstoffen-transitie, draagt GroenvermogenNL ook sterk bij aan de kracht van ondernemend Nederland. Marc Hendrikse, boegbeeld topsector HTSM; “GroenvermogenNL creëert geweldige kansen voor de toeleverende hightech-maakindustrie op het gebied van elektrolyse, systeemintegratie en materialen. Door technische innovatie te koppelen aan scholing en arbeidsmarkt, zorgt GroenvermogenNL voor een impuls waar zowel samenleving, als economie, als bedrijfsleven sterker van worden.”

Deel pagina